top of page

Az osztrĂĄk dominĂł

„Vajon azok, akik megszerveztĂ©k Strache tƑrbecsalĂĄsĂĄt, a felvĂ©tel publikĂĄlĂĄsĂĄnak idƑzĂ­tĂ©sĂ©vel csak figyelmeztetni prĂłbĂĄltak, vagy mĂĄr megindult az a folyamat, amely egyenkĂ©nt levadĂĄszhatĂłvĂĄ teszik Putyin uniĂłn belĂŒli ĂŒgynökeit? Mert ha mĂ©g mindig csak a figyelmeztetĂ©snĂ©l tartanak, akkor nagyon nem Ă©rtik azt, hogy az OrbĂĄn tĂ­pusĂș vezetƑk soha nem fogjĂĄk feladni ama tervĂŒket, hogy EurĂłpĂĄt a szĂ©lsƑsĂ©gek felĂ© lökjĂ©k, hisz nagyon is tisztĂĄban vannak azzal, hogy csak a hatalom erƑszakos megtartĂĄsa Ă©s a börtön között vĂĄlaszthatnak a nap vĂ©gĂ©n.”

HĂĄrom teljes nap sem kellett hozzĂĄ, hogy összeomoljon az a kormĂĄnykoalĂ­ciĂł, melyrƑl OrbĂĄn Viktor nemrĂ©g mĂ©g azt mondta: „SzeretnĂ©m, ha olyan vĂĄltozĂĄsok törtĂ©nnĂ©nek EurĂłpĂĄban, mint amilyenek AusztriĂĄban törtĂ©ntek. Ha AusztriĂĄban lehetsĂ©ges, hogy a jobbközĂ©p kormĂĄnyzĂłpĂĄrt egyĂŒttmƱködik a jobboldali, hazafias pĂĄrttal, miĂ©rt ne törtĂ©nhetne meg ez eurĂłpai szinten is.”

Mint ismeretes, a szĂ©lsƑjobboldali OsztrĂĄk SzabadsĂĄgpĂĄrt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache alkancellĂĄr kĂ©t Ă©vvel ezelƑtt (2017. jĂșlius 24-Ă©n), egy ibizai nyaralĂĄs alkalmĂĄval talĂĄlkozott egy magĂĄt orosz milliomosnak vallĂł nƑvel, aki jövendƑ mesĂ©s ausztriai beruhĂĄzĂĄsaihoz kĂ©rt a politikustĂłl tanĂĄcsokat. Strache az Ă©pĂ­tƑipari nagyvĂĄllalat, a Strabag rovĂĄsĂĄra Ă­gĂ©rt neki beruhĂĄzĂĄsi elƑnyöket cserĂ©ben azĂ©rt, ha a nƑ segĂ­t neki olyan mĂ©diabirodalmat kiĂ©pĂ­teni, mint amilyennel OrbĂĄn Viktor rendelkezik. LezserĂŒl azt is hozzĂĄtette: egy gyanĂșs, sƑt rovott mĂșltĂș osztrĂĄk milliomos, Heinrich Pecina segĂ­tette OrbĂĄnt az ellenzĂ©ki sajtĂł teljes felszĂĄmolĂĄsĂĄban, ami több, mint vonzĂł perspektĂ­va a szĂ©lsƑsĂ©ges osztrĂĄk pĂĄrt szĂĄmĂĄra is.

Ezt követƑen az esemĂ©nyek gyorsan követtĂ©k egymĂĄst. ElsƑ lĂ©pĂ©skĂ©nt Strache lemondott pĂĄrtja elnöki tisztsĂ©gĂ©rƑl Ă©s az alkancellĂĄrsĂĄgrĂłl, majd miutĂĄn Sebastian Kurz kancellĂĄr megvonta a teljes bizalmat az FPÖ-tƑl Ă©s megtagadta, hogy tovĂĄbbra is szabadsĂĄgpĂĄrti politikus töltse be a belĂŒgyminiszteri pozĂ­ciĂłt, a koalĂ­ciĂł felbomlott.

Az eset Ă©lesen rĂĄvilĂĄgĂ­t a SzabadsĂĄgpĂĄrt Ă©s valamennyi mĂĄs eurĂłpai szĂ©lsƑjobboldali tömegszervezet nehĂ©z helyzetĂ©re azt követƑen, hogy EurĂłpĂĄban mĂĄra megszƱnt a közvetlen migrĂĄciĂłs veszĂ©ly; mĂĄr pedig ezek a pĂĄrtok 2015 Ăłta lĂ©nyegĂ©ben ezt a veszĂ©lyt hasznĂĄltĂĄk politikai felhajtĂłerƑkĂ©nt. A nĂ©ppĂĄrti kancellĂĄr, Kurz pedig gyorsan Ă©lt a lehetƑsĂ©ggel, hogy megszabaduljon kellemetlen koalĂ­ciĂłs partnerĂ©tƑl, mely nemzetközileg sĂșlyos teherkĂ©nt nehezedett kormĂĄnyĂĄra, belpolitikailag pedig lehetƑsĂ©get adott a SzabadsĂĄgpĂĄrtnak, hogy kormĂĄnyzati lehetƑsĂ©geit felhasznĂĄlva igyekezzen magĂĄhoz vonzani olyan vĂĄlasztĂłkat, akik hagyomĂĄnyosan a NĂ©ppĂĄrthoz (ÖVP) vonzĂłdtak, de fogĂ©konyak voltak a szabadsĂĄgpĂĄrti radikalizmusra is. Strache pont ugyanazokat az illĂșziĂłkat dĂ©delgette, mint Vona GĂĄbor legszebb Ă©veiben, de ennek veszĂ©lyeit az OsztrĂĄk NĂ©ppĂĄrt egy pillanatig sem tĂ©vesztette szem elƑl.

A két jó baråt: Strache és Orbån

Most mindenki azt latolgatja, vajon ki hĂșzza a legtöbb hasznot az esetbƑl, s vajon ki ĂĄll az esemĂ©nyek mögött. KönnyƱ lenne azt feltĂ©telezni, hogy az FPÖ ĂĄltal többször körbelƑtt Strabag szervezte volna meg a StrachĂ©nek elƑkĂ©szĂ­tett ibizai csapdĂĄt, ĂĄm ha Ă­gy törtĂ©nt volna, a felvĂ©tel nyilvĂĄnossĂĄgra hozatalĂĄval nem vĂĄrtak volna közel kĂ©t Ă©vet. A vĂĄllalat nem vĂĄrt volna az eurĂłpai parlamenti vĂĄlasztĂĄsokra, hanem felhasznĂĄlhattĂĄk volna azt 2017 oktĂłberĂ©ben, a parlamenti vĂĄlasztĂĄsok elƑtt. SƑt, 2018-ban tartomĂĄnyi vĂĄlasztĂĄsok voltak, melyeken az FPÖ nagyot szakĂ­tott, ez is jĂł alkalom lett volna mind a Strabagnak, mind pedig a NĂ©ppĂĄrtnak. RĂĄadĂĄsul aligha lehetett volna titokban megszervezni egy effĂ©le provokĂĄciĂłt az osztrĂĄk titkosszolgĂĄlat orra elƑtt, melyet a 2017-es koalĂ­ciĂłalakĂ­tĂĄs Ăłta a szabadsĂĄgpĂĄrti belĂŒgyminiszter, Herbert Kickl felĂŒgyel. Az osztrĂĄk Ă©rintettsĂ©g ezĂ©rt nagy valĂłszĂ­nƱsĂ©ggel kizĂĄrhatĂł, annak dacĂĄra, hogy a legtöbb hasznot az esetbƑl maga Ausztria, s ezen belĂŒl a NĂ©ppĂĄrt hĂșzza most.

Sokkal valĂłszĂ­nƱbb azonban, hogy valamelyik nagy, eurĂłpai titkosszolgĂĄlat – meglehet a nĂ©met – szĂĄmlĂĄjĂĄra Ă­rhatĂł a SzabadsĂĄgpĂĄrt botrĂĄnya, amire nagyon sok jel utal.

  • Itt van mindenekelƑtt az idƑzĂ­tĂ©s. LeginkĂĄbb a nĂ©metek cĂ©ljait zavarja az, hogy formĂĄlĂłdik egy szĂ©lsƑjobbos, eurĂłpai szintƱ összefogĂĄs. Ɛk voltak azok, akik – politikai Ă©s titkosszolgĂĄlati mĂłdszerek elegyĂ©vel – ĂĄllĂ­tottĂĄk fĂ©lre 2011-ben Silvio Berlusconit, hogy aztĂĄn most azzal szembesĂŒljenek, utĂłda egy javĂ­tott kiadĂĄsĂș mĂĄsolat, aki fiatal Ă©s sokkal radikĂĄlisabb, rĂĄadĂĄsul kötƑdĂ©se az alvilĂĄghoz közel sem olyan nyilvĂĄnvalĂł, mint amilyen volt ez Berlusconi esetĂ©ben. Strache Ă©s a SzabadsĂĄgpĂĄrt kilövĂ©sĂ©vel ugyanakkor nem csak a Salvini-fĂ©le szĂ©lsƑjobbos eurĂłpai összefogĂĄs egyik pillĂ©rĂ©t döntöttĂ©k ki, de OrbĂĄnnak – aki nincs kĂ©t hete, Budapesten mĂ©g StrachĂ©vel, elƑtte pedig Salvinivel pĂĄvĂĄskodott –, ha lehet, mĂ©g többet ĂĄrtottak.

  • AmiĂłta Manfred Weber is az eurĂłpai szĂ©lsƑjobb, fƑkĂ©nt OrbĂĄn cĂ©lkeresztjĂ©be kerĂŒlt, a CSU-hoz mindig is közel ĂĄllĂł nĂ©met titkosszolgĂĄlat kĂŒlön inspirĂĄciĂłt kaphatott arra, hogy Ă©pp most mozduljon rĂĄ a fejlemĂ©nyekre. Ugyanis az, hogy OrbĂĄn vagy Strache mit csinĂĄl otthon, a mĂĄra mĂĄr legendĂĄssĂĄ vĂĄlt nĂ©gy fal között, az eurĂłpai szinten a nĂ©meteket nem nagyon Ă©rdekelte eddig sem, de kilĂ©pve onnan könnyen Ă©lhetetlen körĂŒlmĂ©nyeket teremthetnek EurĂłpĂĄban, fƑkĂ©nt a közĂ©pjobb szĂĄmĂĄra.

  • Az eset mesteri voltĂĄra utal, hogy az oroszokat is bevontĂĄk s ezzel teljessĂ© vĂĄlt a mozaikkĂ©p. LĂĄtvĂĄnyos bizonysĂĄgot nyert egyrĂ©szt, hogy elĂ©g orosznak lenni ahhoz, hogy az eurĂłpai szĂ©lsƑjobb egy olyan vezetƑje, mint Strache azonnal megnyĂ­ljon. MĂĄsrĂ©szt az is nyilvĂĄnvalĂłvĂĄ vĂĄlt, hogy az ilyen tĂ­pusĂș politikusokat eleve a bƱnözƑi logika mozgatja, nemzeti jelszavaik ellenĂ©re bĂĄrkivel összefognak cĂ©ljaik elĂ©rĂ©se Ă©rdekĂ©ben, s a morĂĄlis szempontok egyĂĄltalĂĄn nem jĂĄtszanak szerepet az Ă©letĂŒkben.

  • A mesteri megkomponĂĄlĂĄs is egy profi titkosszolgĂĄlatra utal, hisz a provokĂĄciĂł vĂ©grehajtĂłi orosz Ăștlevelekkel, Ă©rvĂ©nyes vĂ­zumokkal, s megfelelƑ rejtett technikai felszerelĂ©ssel kellett rendelkezzenek. Azt sem lehet kizĂĄrni: legendĂĄjuk rĂ©sze volt, hogy OrbĂĄn MagyarorszĂĄgĂĄn ĂĄt jutottak be az uniĂł terĂŒletĂ©re.

  • Az is a profi megrendezettsĂ©get igazolja, hogy az esemĂ©nyre semleges terĂŒleten, SpanyolorszĂĄgban kerĂŒlt sor, ami a legmegfelelƑbb körĂŒlmĂ©ny, hogy a nyomok ne legyenek visszavezethetƑk az elkövetƑkhöz.

Egy dolog van, amit egyĂĄltalĂĄn nem lehet most mĂ©g biztosan lĂĄtni: vajon azok, akik megszerveztĂ©k Strache tƑrbecsalĂĄsĂĄt, a felvĂ©tel publikĂĄlĂĄsĂĄnak idƑzĂ­tĂ©sĂ©vel csak figyelmeztetni prĂłbĂĄltak, vagy mĂĄr megindult az a folyamat, amely egyenkĂ©nt levadĂĄszhatĂłvĂĄ teszik Putyin uniĂłn belĂŒli ĂŒgynökeit? Mert ha mĂ©g mindig csak a figyelmeztetĂ©snĂ©l tartanak, akkor nagyon nem Ă©rtik azt, hogy az OrbĂĄn tĂ­pusĂș vezetƑk soha nem fogjĂĄk feladni ama tervĂŒket, hogy EurĂłpĂĄt a szĂ©lsƑsĂ©gek felĂ© lökjĂ©k, hisz nagyon is tisztĂĄban vannak azzal, hogy csak a hatalom erƑszakos megtartĂĄsa Ă©s a börtön között vĂĄlaszthatnak a nap vĂ©gĂ©n.

Recent Posts
bottom of page