top of page

A washingtoni vizit – Ășj megvilĂĄgĂ­tĂĄsban

„Ha OrbĂĄn tovĂĄbbra is kijĂĄtszani igyekszik majd a hĂĄrom nagyhatalmat egymĂĄs ellen, leginkĂĄbb AmerikĂĄtĂłl kell tartania, hisz az mindenkĂ©pp a szövetsĂ©gesi rendszeren belĂŒl kĂ­vĂĄnja tartani MagyarorszĂĄgot, mĂĄsfelƑl az oroszok Ă©s kĂ­naiak sem veszĂ­tenek sokat, ha ejtik OrbĂĄnt. A miniszterelnök fideszes legitimitĂĄsa viszont komolyan meggyengĂŒlhet, ha bebizonyosodik: teljes kudarc az, ami eddig Ă©pĂŒlt, s az Amerika-ellenes hisztĂ©ria legalĂĄbb annyit ĂĄrtott az orszĂĄgnak, mint az oroszokkal Ă©s kĂ­naiakkal kialakĂ­tott több, mint barĂĄti viszony.”

BĂĄr a washingtoni kormĂĄnyzati forrĂĄsok tovĂĄbbra is hallgatĂĄsba burkolĂłznak a mĂĄjus 13-i OrbĂĄn-lĂĄtogatĂĄs mögött meghĂșzĂłdĂł cĂ©lokkal kapcsolatban, elemzƑi körök egyre Ășjabb rĂ©tegeit tĂĄrjĂĄk fel, adott esetben sejtetik a Trump-OrbĂĄn talĂĄlkozĂł valĂłdi hĂĄtterĂ©nek. NyilvĂĄnvalĂł, a talĂĄlkozĂł a magyar miniszterelnökkel elnĂ©zƑbb FehĂ©r HĂĄz Ă©s a kevĂ©sbĂ© elnĂ©zƑ State Department közötti egyfajta kompromisszum eredmĂ©nye volt, de ma mĂĄr nem engedmĂ©nykĂ©nt tĂĄrgyalja a legtöbb, a döntĂ©sre rĂĄlĂĄtĂł forrĂĄs az esemĂ©nyt, inkĂĄbb egy folyamat kezdetĂ©rƑl beszĂ©lnek, melynek cĂ©lja OrbĂĄn belehajszolĂĄsa egy olyan döntĂ©sbe, amelyet az eddig mindenkĂ©ppen el akart kerĂŒlni.

Az idƑzĂ­tĂ©s is emelte OrbĂĄn szĂĄmĂĄra a tĂ©tet Ă©s a vonzerƑt – egyben elaltatta ĂłvatossĂĄgĂĄt – az eurĂłpai parlamenti vĂĄlasztĂĄsok elƑttre tĂ©ve a talĂĄlkozĂłt.

Mindezek tĂŒkrĂ©ben az eleve meghirdetett tĂ©mĂĄk – fegyvervĂĄsĂĄrlĂĄs, az olajimport tovĂĄbbi diverzifikĂĄlĂĄsa – mellĂ©kes szĂĄl, a megbeszĂ©lĂ©seken ennĂ©l nagyobb sĂșlyt kapott a Pekinghez Ă©s MoszkvĂĄhoz fƱzƑdƑ kĂŒlönleges viszony, s ez utĂłbbit illetƑen Ukrajna euro-atlanti közeledĂ©sĂ©nek MagyarorszĂĄg ĂĄltali blokkolĂĄsa. KĂŒlönösen annak tĂŒkrĂ©ben, hogy a Nyugat szĂĄmĂĄra eddig favoritkĂ©nt kezelt Petro Porosenko volt elnök megbukott a legutĂłbbi vĂĄlasztĂĄsokon s ezzel kinyĂ­lt, de legalĂĄbbis sokkal bizonytalanabbĂĄ vĂĄlt az ukrajnai helyzet. Ma mĂĄr mindenki ezekrƑl a szempontokrĂłl beszĂ©l, kiemelve: a magyar miniszterelnök hirtelen elkerĂŒlhetetlen vĂĄlasztĂĄsi helyzetbe kerĂŒlt, mĂĄrpedig a lehetƑsĂ©gek teljessĂ©ggel összeegyeztethetetlenek az eddig vitt magyar politikĂĄval.

Ha ez Ă­gy van, akkor felĂŒl kell vizsgĂĄlni azt a korĂĄbbi vĂ©lelmet – ezt egyĂ©bkĂ©nt magam is osztottam –, hogy OrbĂĄn washingtoni lĂĄtogatĂĄsa nettĂł segĂ­tsĂ©g Ă©s legitimĂĄciĂł azoknak az erƑknek, amelyek szĂ©lsƑjobboldali összefogĂĄst prĂłbĂĄlnak kovĂĄcsolni EurĂłpĂĄban az eddig Ă©pĂ­tett demokratikus rend megdöntĂ©sĂ©re. A kĂ©nyszer, ami a magyar miniszterelnökre nehezedik ugyanis nem, hogy erƑsĂ­tenĂ©, de jelentƑsen gyengĂ­teni fogja nemzetközi tekintĂ©lyĂ©t, befolyĂĄsĂĄt, szövetsĂ©gesi potenciĂĄljĂĄt, Ă­gy sĂșlyĂĄt is egy effĂ©le szĂ©lsƑjobbos összefogĂĄsban.

Orbån 20 perce a Fehér Håzban.

Mivel is kell Orbånnak szembenéznie?

Ha a washingtoni elvĂĄrĂĄsok bĂĄrmelyik elemĂ©t teljesĂ­ti, akĂĄr Moszkva-Kiyv, akĂĄr a „kĂ­nai nyitĂĄs” vonatkozĂĄsĂĄban, eddig vitt politikĂĄja egy csapĂĄsra elveszĂ­ti Ă©rtelmĂ©t, az attĂłl remĂ©lt haszonrĂłl nem is beszĂ©lve. A rĂĄ leselkedƑ kockĂĄzatok közĂŒl az egyik legnagyobb, hogy OrbĂĄn tovĂĄbbi renitenciĂĄja Trump alulmaradĂĄsĂĄt hozza magĂĄval annak State Departmenttel vĂ­vott iszapbirkĂłzĂĄsĂĄban. ÁllĂ­tĂłlag Washingtonban többször hĂĄnytĂĄk a FehĂ©r HĂĄz-i adminisztrĂĄciĂł szemĂ©re, hogy miĂ©rt kell elnĂ©zni OrbĂĄnnak olyan cselekedeteit – rĂĄadĂĄsul „hĂĄzon belĂŒl” (euro-atlanti szövetsĂ©gesi viszony) –, amilyeneket a „hĂĄzon kĂ­vĂŒli” NicolĂĄs Maduro venezuelai elnöknek Washington nem nĂ©z el?

A legjellemzƑbb e tĂ©ren a Bush elnök ĂĄltal valaha Budapestre kĂŒldött – vĂ©gtelenĂŒl korlĂĄtolt – egykori nagykövetnek, April Foley-nak a The Washington Times-ban napvilĂĄgot lĂĄtott minapi cikke, melyben ugyan agyba-fƑbe dicsĂ©ri OrbĂĄnt Ă©s SzijjĂĄrtĂł kĂŒlĂŒgyminisztert, hogy aztĂĄn hozzĂĄtegye: a magyar-orosz Ă©s magyar-kĂ­nai kapcsolatokban egy gyökeres fordulat Washington szĂĄmĂĄra prioritĂĄs, s annak elmaradĂĄsa tekintetĂ©ben nincs pardon.

Ugyanilyen meghatĂĄrozĂłak azok az Ă©rdekek, amelyek Peking Ă©s Moszkva szĂĄndĂ©kait mozgatjĂĄk. Igaz, mindkĂ©t nagyhatalom szĂĄmĂĄra OrbĂĄn csak egy, mĂ©ghozzĂĄ nem is a legfontosabb lehetƑsĂ©get jelentette sajĂĄt cĂ©ljaik elĂ©rĂ©sĂ©ben. A Budapest-BelgrĂĄd vasĂștvonal megĂ©pĂ­tĂ©se OrbĂĄnnak Ă©s Aleksandar Vučić szerb elnöknek fontosabb, mint Pekingnek, elvĂ©gre a kĂ­nai ĂĄruk eurĂłpai beĂĄramlĂĄsa volumenĂ©ben ezerszer nagyobb a pireuszi, nĂĄpolyi, rotterdami, hamburgi stb. kikötƑk rĂ©vĂ©n, mint ezen a vasĂștvonalon. Viszont annak megĂ©pĂ­tĂ©se BelgrĂĄd uniĂłs kötƑdĂ©sĂ©t növelnĂ©, mĂĄrpedig Szerbia csatlakozĂĄsa az uniĂłhoz ezen a fejlettsĂ©gi Ă©s politikai elkötelezettsĂ©gi szinten legalĂĄbb akkora katasztrĂłfa lenne, mint OrbĂĄn szemĂ©lyes jelenlĂ©te ugyanott.

Orosz szempontbĂłl is jĂłcskĂĄn leĂ©rtĂ©kelƑdött a magyar miniszterelnök, elvĂ©gre az a kĂ©m Ă©s befolyĂĄsi hĂĄlĂłzat, amit Moszkva oly nagy gonddal Ă©pĂ­tgetett a kontinensen, ma mĂĄr tettre kĂ©sz. (Persze nem kis mĂ©rtĂ©kben annak köszönhetƑen, hogy az orosz ĂŒgynökök Ă©s bƱnözƑk MagyarorszĂĄgon keresztĂŒl az elmĂșlt közel tĂ­z Ă©vben, feltƱnĂ©s mentesen elĂĄraszthattĂĄk EurĂłpĂĄt.) RĂĄadĂĄsul a magyar diplomĂĄcia ma mĂĄr nem jut hozzĂĄ a legfontosabb NATO-titkokhoz, Ă­gy nincs esĂ©ly arra, hogy azokat illetĂ©ktelenekkel – netĂĄn Ă©pp oroszokkal – megoszthassa.

És a Fidesz magyarorszĂĄgi mozgĂĄstere szempontjĂĄbĂłl sem egyszerƱ a helyzet, mĂĄrpedig tudjuk, a miniszterelnök szĂĄmĂĄra ennĂ©l nem lĂ©tezik fontosabb dolog. Ha OrbĂĄn tovĂĄbbra is kijĂĄtszani igyekszik majd a hĂĄrom nagyhatalmat egymĂĄs ellen, leginkĂĄbb AmerikĂĄtĂłl kell tartania, hisz az mindenkĂ©pp a szövetsĂ©gesi rendszeren belĂŒl kĂ­vĂĄnja lĂĄtni MagyarorszĂĄgot, mĂĄsfelƑl az oroszok Ă©s kĂ­naiak sem veszĂ­tenek sokat, ha ejtik OrbĂĄnt. A miniszterelnök fideszes legitimitĂĄsa viszont komolyan meggyengĂŒlhet, ha bebizonyosodik: teljes kudarc az, ami eddig Ă©pĂŒlt, s az Amerika-ellenes hisztĂ©ria legalĂĄbb annyit ĂĄrtott az orszĂĄgnak, mint az oroszokkal Ă©s kĂ­naiakkal kialakĂ­tott több, mint barĂĄti viszony.

Recent Posts
bottom of page