top of page

Antiszemita hangzavar és hallgatag félelem – Netanjahu Budapesten


Két olyan miniszterelnökről van szó, akik páriának számítanak a világban, s hatalmukat csak a legalantasabb politikákat felvállalók támogatása tartja fenn. Ez vezette őket egymáshoz s ez tartja meg őket sajátos kényszerpályáikon.

Idén van félévszázados évfordulója annak, hogy Izrael megvívta „második” államalapító háborúját. 1967 nyarán, több mint kétezer év után Jeruzsálem ismét a zsidóság fővárosa lett, és a Siratófal visszakerült az egyetemes történelembe. Nem csak a zsidók diadala volt ez, de mindenkié, akinek kultúráját azok a könyvek alakították és tartották meg, amelyeket zsidók írtak – ma már tudjuk – nem csak önmaguknak.

Jövőre lesz hetvenedik éve annak, hogy a zsidóság megvívta „első” államalapító háborúját, 1948-ban. Ez hozta létre magát az országot, s a holokauszt után végre otthont adott a zsidóságnak. Olyan otthont, amit nem csak az ott élők mondhatnak magukénak, hanem Ábrahám utódainak mindegyike, bárhol is éljen.

E két esemény – két háború – teremtette meg azt az ethoszt, amely a közel hatezer éves múlt hagyatékából világra segített egy sikeres nemzetet, erőteljes demokráciával, életképes gazdasággal, és a jövőre nyitott világképpel. Izraelt támogatni nem csak azt jelenti, hogy az ember elkötelezettje a zsidók ügyének, hanem azt is, hogy elkötelezettje a demokráciának, a nyugati értékeknek. Egyikből sincs túl sok a világnak azon a részén, ahova a véletlenek vagy a gondviselés – ki így gondolja, ki úgy – a kiválasztott népet vetette és máig megtartja. A zsidóságnak nem, hogy joga van ott élni, ahol 1967-ben az ország határait megvonták, de kötelessége is; ez egy misszió, mely elől e nép nem térhet ki, nekünk pedig nem egyszerűen tisztelnünk kell ezt, de szolidárisan segíteni is ezt a missziót.

E szolidaritás mögött nem állhat politikai megfontolás, sem jobboldali, sem pedig baloldali.

Elég körbenézni Budapest utcáin, hogy a kormány nyílt antiszemita propagandájával lépten-nyomon szembetalálkozzunk. A kormányzati hírforrások, már nem is annyira bujtatott, kódolt formában, egyenesen nyílt antiszemita tartalmakat osztanak meg híveikkel, s próbálják azokat egyre szélesebb körben elfogadottá tenni. A magyar zsidóság félelemben él, s vele fél mindenki, aki számára mindennél fontosabb maradt az a demokratikus társadalmi kibontakozás, ami 1989 után Magyarországon elindult. Ma itt mindenki zsidó, aki a demokráciát félti és védi.

Ilyen körülmények között látogatott el Izrael miniszterelnöke Magyarországra. Nem azért, hogy felháborodását kifejezze, nem azért, hogy a magyar zsidóság és a demokrácia védelmére keljen. Hanem épp ellenkezőleg: azért, hogy hitelt és támogatást nyújtson annak a politikusnak, aki személyesen felelős az antiszemitizmus felélesztéséért, legitimálásáért. Netanjahu látogatása azt üzeni a világnak: Orbán antiszemita politikája tulajdonképpen nem antiszemitizmus.

Persze tudjuk, két olyan miniszterelnökről van szó, akik páriának számítanak a világban, s hatalmukat csak a legalantasabb politikákat felvállalók támogatása tartja fenn. Ez vezette őket egymáshoz s ez tartja meg őket sajátos kényszerpályáikon.

Mindeközben Izrael egy erős, demokratikus állam, egyelőre érintetlen intézményrendszerrel. Egész biztosan túléli azt a korszakot, melyet a jelenlegi miniszterelnök rákényszerít. Magyarországnak nincs ilyen szerencséje, a demokrácia romokban hever, intézményei vagy eltűntek, vagy működésüket következmények nélkül figyelmen kívül hagyhatja a kormányzat. Gazdaságát csak az uniós lélegeztető-gép tartja életben. A kormányzás szaporodó hisztériái ugyanakkor a drámai végkifejlet közelségét sejtetik.

Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor miniszterelnök lehet, hogy különbözőképpen látják a világot, de érdekeik azonosak. Mi sem jelzi ezt jobban, mint a civil társadalom elhallgattatására tett magyar és izraeli kísérletek párhuzamai. Netanjahu magyarországi jelenléte nem a kölcsönös és egyébként jól működő gazdasági, kulturális kapcsolatoknak szól, hanem beiratkozás egy klubba, melynek Putyin, Erdoğan és Orbán már tagja. Ez sem Magyarországnak, sem pedig Izraelnek nem jó.

Recent Posts
bottom of page