top of page

A varsĂłi ĂŒzenet


„Minthogy Budapest Ă©s Washington viszonya soha nem volt ennyire visszĂĄs – sƑt, magyar rĂ©szrƑl ennyire ellensĂ©ges – a hideghĂĄborĂș vĂ©ge Ăłta, OrbĂĄn a szituĂĄciĂłbĂłl alighanem levonja a rĂĄ oly jellemzƑ sommĂĄs következtetĂ©seket, s tovĂĄbb ront a helyzeten – mindannyiunk helyzetĂ©n.”

Donald Trump varsĂłi beszĂ©de vagy azt jelzi, az elnök kezdi megĂ©rteni, mi is egy amerikai elnök kĂŒldetĂ©se, vagy pedig azt, hogy ha nem ekkĂ©nt lĂ©p fel, akkor nagyon közel kerĂŒl vĂ©gzetĂ©hez. A kĂ©t lehetƑsĂ©g nem identikus, de legalĂĄbb elmozdulĂĄst jelent mindahhoz kĂ©pest, amit Trump januĂĄr 20-a Ăłta produkĂĄlt, mĂ©ly vĂĄlsĂĄgba juttatva ezzel AmerikĂĄt, a Nyugatot Ă©s a demokrĂĄciĂĄt.

A beszĂ©d abbĂłl a szempontbĂłl is megnyugtatĂł, hogy nem igazolta vissza azt a korĂĄbbi – a varsĂłi Ășt elƑtt szinte mindenki ĂĄltal megfogalmazott – fĂ©lelmet, hogy az amerikai elnök Kelet-EurĂłpa Ă©lĂ©re kĂ­vĂĄn ĂĄllni, Nyugat-EurĂłpa ellenĂ©ben. És azt sem, hogy ezzel mĂ©g szĂ©lesebbre tĂĄrja a kaput az oroszok elƑtt a nyugati behatolĂĄsra. EllenkezƑleg, a beszĂ©d legfontosabb eleme Ă©ppen a MoszkvĂĄval szembeni eddig pĂ©ldĂĄtlan fellĂ©pĂ©s volt, s az amerikai vezetƑ felsorakozĂĄsa EurĂłpa azon politikusai mellĂ©, akik mĂĄr rĂ©g követelik Putyin megfĂ©kezĂ©sĂ©t.

Mindez meglehetƑs Ă©rtelmezĂ©si zavart okozott azok körĂ©ben, akik eddig szimpĂĄtiĂĄval figyeltĂ©k Trump EurĂłpa – Ă©s fƑkĂ©nt Merkel-ellenes –, kirohanĂĄsait, illetve Putyin-barĂĄt provokĂĄciĂłit. Az euroszkeptikus brit Nigel Farage pĂ©ldĂĄul a Twitteren ĂŒdvözölte a varsĂłi beszĂ©det, Ă©s az ugyancsak oroszbarĂĄt cseh elnök, MiloĆĄ Zeman is prĂłbĂĄlta optimistĂĄn felfogni azt. Hogy az elnök vĂ©gĂ©rvĂ©nyesen merre is mozdul, arra a most zajlĂł G20 csĂșcs, Ă©s az ottani megĂĄllapodĂĄsok adnak majd egyĂ©rtelmƱ vĂĄlaszt, rĂĄadĂĄsul napokon belĂŒl.

Arra a kĂ©rdĂ©sre, hogy lehetett-e egy effĂ©le fordulatra szĂĄmĂ­tani, nem lehet egyĂ©rtelmƱ vĂĄlaszt adni. KĂ©t dolog azonban vilĂĄgos volt mĂĄr jĂł ideje: egyrĂ©szt Rex Tillerson kĂŒlĂŒgyminiszter nem vĂĄltotta be a hozzĂĄ fƱzött „trumpi” remĂ©nyeket. Az oroszbarĂĄt-politika megteremtĂ©sĂ©re irĂĄnyulĂł szĂĄndĂ©kĂĄt vagy nem tudta keresztĂŒlvinni, vagy nem is voltak effĂ©le cĂ©ljai, bĂĄr sokan jĂłsoltak hasonlĂłkat a kormĂĄny felĂĄllĂĄsakor. TĂ©ny azonban, hogy a kĂŒlĂŒgyminiszter Ă©s a State Department (kĂŒlĂŒgyminisztĂ©rium) ma sem mozdul teljes szinkronban, de az legalĂĄbb mĂĄr lĂĄtszik, hogy akciĂłik nem is feltĂ©tlenĂŒl ellentĂ©tesek.

Az viszont teljesen egyĂ©rtelmƱ, hogy a mai amerikai politika meghatĂĄrozĂł ereje a Pentagon (vĂ©delmi minisztĂ©rium) lett, sok minden ott dƑl el, befolyĂĄsolva a kĂŒlpolitikĂĄt is – bĂĄr e tĂ©ren nem annyira Tillerson, mint inkĂĄbb maga a kĂŒlĂŒgy kap tƑlĂŒk tĂĄmogatĂĄst. Ezen felĂŒl a titkosszolgĂĄlatokat is azoknak a cĂ©loknak rendeltĂ©k alĂĄ, melyeket a vĂ©delmi tĂĄrca vezetƑje, Jim Mattis egyĂ©rtelmƱsĂ­tett, mint prioritĂĄsokat. E tĂ©ren kiemelt tĂ©ma lett EurĂłpa keleti hatĂĄrainak vĂ©delme – beleĂ©rtve UkrajnĂĄt is.

Trump varsĂłi Ăștja messzemenƑen visszaigazolta a lengyel kormĂĄnyzati elvĂĄrĂĄsokat, de csak egyetlen – ugyan nem jelentĂ©ktelen – vonatkozĂĄsban: a bejelentĂ©s, hogy az elnök mekkora jelentƑsĂ©get tulajdonĂ­t az amerikai katonĂĄk lengyelorszĂĄgi jelenlĂ©tĂ©nek, a Patriot rakĂ©taelhĂĄrĂ­tĂł-rendszer telepĂ­tĂ©sĂ©nek bejelentĂ©se mind-mind olyan visszaigazolĂĄs, melyek egybevĂĄgnak VarsĂł eddigi cĂ©ljaival. Ugyanakkor JarosƂaw KaczyƄski rendszere nem kapott TrumptĂłl semmilyen segĂ­tsĂ©get, mĂ©g csak biztatĂĄst sem, hogy jĂĄrja csak a maga ĂștjĂĄt, Angela Merkellel Ă©s Emmanuel Marcronnal szemben.

Az amerikai elnök mĂĄsodik eurĂłpai ĂștjĂĄnak nagy vesztese a magyar kormĂĄny. BĂĄr jelenleg Budapest adja a V4-ek elnöksĂ©gĂ©t, OrbĂĄn Viktor ezt nem tudta sajĂĄt pozĂ­ciĂłjĂĄnak megerƑsĂ­tĂ©sĂ©re felhasznĂĄlni. SƑt, az utĂłbbi hetekben olyannyira felerƑsĂ­tett orbĂĄni orosz orientĂĄciĂł szembemegy mindazzal, amit Trump VarsĂłban stratĂ©giai cĂ©lkĂ©nt megfogalmazott.

A NATO vĂ©gre megkapta az amerikai elnöktƑl azt a tĂĄmogatĂĄst, amit az mĂ©g a mĂĄjusi brĂŒsszeli csĂșcson sem volt hajlandĂł megadni, elsƑkĂ©nt Klaus Johannis romĂĄn elnökkel valĂł talĂĄlkozĂłjĂĄn tett rĂĄ cĂ©lzĂĄst. A szervezet ennek folytĂĄn nyilvĂĄnvalĂłan összezĂĄr, s arra fog kötelezni mindenkit, hogy ehhez felzĂĄrkĂłzzon. OrbĂĄn viszont ezt nem teheti, hisz oly mĂ©lyen elkötelezett Moszkva felĂ©, hogy e szĂĄlak mĂĄr csak akkor vĂĄghatĂłk majd el, ha OrbĂĄn Ă©s kormĂĄnya megbukik. SzĂĄmtalan jele van annak, hogy NATO-bizalomrĂłl MagyarorszĂĄg vonatkozĂĄsĂĄbĂłl mĂĄr egyĂĄltalĂĄn nem lehet beszĂ©lni, s a kormĂĄnyzat mintha mĂ©g hivalkodna is azzal: Ășgy tagja a szervezetnek, hogy valĂłjĂĄban az orosz cĂ©lokkal szolidĂĄris.

És akkor ott van mĂ©g az a minapi bejelentĂ©s is – szigorĂșan Trump lĂĄtogatĂĄsa elĂ© idƑzĂ­tve –, hogy 2019-ig megĂ©pĂŒl az Ășgynevezett Török Áramlat, amelyen orosz gĂĄz Ă©rkezik majd dĂ©l-keletrƑl a kontinensre, elsƑsorban SzerbiĂĄba Ă©s MagyarorszĂĄgra, azaz az orosz balkĂĄni Ă©rdekszfĂ©rĂĄra fĂłkuszĂĄlva. A bejelentĂ©s idƑzĂ­tĂ©se mĂĄr csak azĂ©rt is szerencsĂ©tlen, hisz tudvalevƑ volt: a trumpi lĂĄtogatĂĄs egyik fƑ Ă­gĂ©rete lesz, hogy amerikai cseppfolyĂłs gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsokkal (LNG) kivĂĄlthatĂł leegyen az orosz import, Ă©s Ă­gy csökkenthetƑ a politikai fĂŒggĂ©s is. Ezt – OrbĂĄnt leszĂĄmĂ­tva – gyakorlatilag mindenki ĂŒdvözölte. MĂĄs kĂ©rdĂ©s, hogy a Török ÁramlatbĂłl Ă©pp Ășgy semmi sem lesz, mint a DĂ©li, KĂ©k stb. fantĂĄzianevƱ ĂĄramlatokbĂłl. Elvileg – hangsĂșlyozom: elvileg – a török hatĂĄrig mĂ©g megĂ©pĂŒlhet a mƱ, de hogy milyen pĂ©nzbƑl Ă©pĂ­tik majd meg szĂĄmos etnikailag vetĂ©lkedƑ balkĂĄni terĂŒleten MagyarorszĂĄgig, arrĂłl mĂ©g senki sem beszĂ©lt. A pĂ©nzen tĂșl a projekt az Ă©sszerƱsĂ©get is nĂ©lkĂŒlözi.

Minthogy Budapest Ă©s Washington viszonya soha nem volt ennyire visszĂĄs – sƑt, magyar rĂ©szrƑl ennyire ellensĂ©ges – a hideghĂĄborĂș vĂ©ge Ăłta, OrbĂĄn a szituĂĄciĂłbĂłl alighanem levonja a rĂĄ oly jellemzƑ sommĂĄs következtetĂ©seket, s tovĂĄbb ront a helyzeten – mindannyiunk helyzetĂ©n. Ez mĂĄr kĂ©tfrontos kĂŒzdelmet jelent, egyik oldalon EurĂłpĂĄval, a mĂĄsikon Washingtonnal. Az ilyesmire szokĂĄs azt mondani, hogy megnyerhetetlen, sƑt vĂ©gzetes.

Recent Posts
bottom of page