top of page

Trump Ă©s az oroszok

„Trump orosz kapcsolata az FBI elƑtt soha nem volt titok, legalĂĄbbis az a rĂ©sze, mely AmerikĂĄban formĂĄlĂłdott. A CIA Ă©s az NSA ismeretei alighanem ennĂ©l sokkal mĂ©lyebbek lehetnek, Ă­gy Trump oroszorszĂĄgi Ăștjainak cĂ©lja, s a MoszkvĂĄban szĂŒletett ĂŒzletek.”

Sok tekintetben meglepƑ, hogy a 17 amerikai titkosszolgĂĄlat közĂŒl hĂĄrom – a CIA, az FBI Ă©s az NSA – a napokban megjelentette elemzĂ©sĂ©t az oroszok tevĂ©kenysĂ©grƑl, mellyel befolyĂĄsoltĂĄk az elnökvĂĄlasztĂĄst. Az anyag terjedelme 25 oldal, Ă©s kĂ©t rĂ©szbƑl ĂĄll. Maga az elemzĂ©s 7 oldalt tesz ki, a csatolmĂĄny pedig egy 2012-ben kĂ©szĂŒlt jelentĂ©s, mely az orosz propaganda terjesztĂ©sĂ©re lĂ©trehozott Russia Today America tĂ©vĂ©adĂł mƱködĂ©sĂ©t Ă­rja le. TermĂ©szetesen nem az eredeti irat kerĂŒlt napvilĂĄgra, hanem egy olyan vĂĄltozat, melybƑl kihagytak mindent, ami titkosnak minƑsĂŒl.

A megĂĄllapĂ­tĂĄsok azonban mĂ©g Ă­gy is szĂłkimondĂłak Ă©s döbbenetesek, hisz hivatalos ĂĄllĂĄsfoglalĂĄsokban eddig mĂ©g sohasem szerepeltek ilyen mondatok: „Putyin Ă©s az orosz kormĂĄny arra törekedett, hogy segĂ­tse a megvĂĄlasztott elnök, Trump kampĂĄnyĂĄt azĂĄltal, hogy hiteltelenĂ­ti Hillary Clintont, Ă©s Trumppal szemben kedvezƑtlen fĂ©nyben tĂŒnteti Ƒt fel.”

Az elsƑ komoly reakciĂłk megĂĄllapĂ­tjĂĄk: Putyin szĂĄmĂĄra nem is az volt a fontos, hogy Donald Trump kerĂŒljön ki gyƑztesen – bĂĄr ez sem egy utolsĂł szempont, ha a cĂ©l az EgyesĂŒlt Államok meggyengĂ­tĂ©se –, hanem Clinton elnökkĂ© avanzsĂĄlĂĄsĂĄnak megakadĂĄlyozza. Clintonban az orosz elnök a 2011-ben OroszorszĂĄg-szerte kibontakozĂł, demokrĂĄciĂĄt követelƑ ellenzĂ©ki megmozdulĂĄsok egyik fƑ kĂŒlföldi tĂĄmogatĂłjĂĄt lĂĄtja. De kulcsszerepet tulajdonĂ­t neki abban is, hogy az egyĂ©bkĂ©nt Ăłvatos Ă©s a visszahĂșzĂłdĂĄst preferĂĄlĂł Barack Obama vĂ©gĂŒl mĂ©gis a MoszkvĂĄval valĂł konfrontĂĄciĂł mellett döntött, kiszivĂĄrogtatva a Panama-iratokat, melyek felfedtĂ©k Putyin legfontosabb otthoni szövetsĂ©geseinek zavaros off-shore ĂŒgyeit. Nem is beszĂ©lve az orosz sportolĂłk doppingbotrĂĄnyainak napvilĂĄgra kerĂŒlĂ©sĂ©rƑl, ami – ha lehet – mĂ©g többet rontott Putyin hazai megĂ­tĂ©lĂ©sĂ©n, lĂ©vĂ©n a sportsikerek az elnök szemĂ©lyi kultuszĂĄban ott is prioritĂĄst Ă©lveznek.

A publikĂĄlĂĄst követƑen azonnal megszĂŒlettek az elsƑ, kĂ©tsĂ©geket elhintƑ cikkek, melyek – a jĂłl ismert ködösĂ­tĂ©s mellett – fƑkĂ©nt azt hozzĂĄk fel bĂ­rĂĄlatkĂ©nt, hogy az anyag egy szĂłt sem ejt a bizonyĂ­tĂ©kokrĂłl. A kritika akĂĄr mĂ©g indokolt is lehetne, ha azt leginkĂĄbb nem az orosz kormĂĄnymĂ©dia, illetve az ĂĄltaluk fizetett elemzƑk terjesztenĂ©k. Ugyanakkor, lĂ©vĂ©n titkosszolgĂĄlati jelentĂ©srƑl van szĂł, melybƑl tudatosan kihagytak minden szenzitĂ­v informĂĄciĂłt, aligha kĂ©tsĂ©ges, hogy az effĂ©le vĂ©lekedĂ©s nem szolgĂĄl mĂĄst, mint a jelentĂ©s diszkreditĂĄlĂĄsĂĄt.

Egy hĂ­rszerzĂ©si szakĂ©rtƑ, akinek a vĂ©lemĂ©nyĂ©t kikĂ©rtem, mielƑtt hozzĂĄfogtam e cikk Ă­rĂĄsĂĄhoz, Ășgy fogalmazott: a dokumentum szerzƑi szerint a megszerzett informĂĄciĂłkat az orosz katonai hĂ­rszerzĂ©s, a GRU juttatta el a WikiLeaks-hez, hogy – mĂĄs, szintĂ©n orosz befolyĂĄs alatt ĂĄllĂł hasonlĂł csatornĂĄkon, közöttĂŒk a DCLeaks-en ĂĄt – az kĂ©sƑbb nyilvĂĄnossĂĄgra hozza Ƒket. ErrƑl a lĂ©pĂ©srƑl az amerikaiaknak egĂ©szen biztosan vannak bizonyĂ­tĂ©kaik. A WikiLeaks-et Ă©s a többi csatornĂĄt ugyanis szĂĄmos szövetsĂ©ges titkosszolgĂĄlat igen szoros megfigyelĂ©s alatt tartja. EzeknĂ©l semmi sem törtĂ©nhet, amirƑl ne Ă©rtesĂŒlne a CIA, az MI6 vagy a BND.

Az is teljessĂ©ggel kizĂĄrt, hogy az amerikai titkosszolgĂĄlatok egyhangĂșan koholt vagy meg nem alapozott adatokkal lĂĄssĂĄk el a legfelsƑ amerikai vezetĂ©st – beleĂ©rtve a Kongresszust Ă©s a SzenĂĄtust is –, hisz a jelentĂ©s sĂșlyosan Ă©rinti Donald Trump jövendƑ elnöki legitimitĂĄsĂĄt. Egy olyan jogĂĄllamban, mint az EgyesĂŒlt Államok egy effĂ©le eljĂĄrĂĄs teljessĂ©ggel elkĂ©pzelhetetlen, Ă©s ha mĂ©gis megtörtĂ©nne, az nagyobb kockĂĄzatot jelentene az ĂĄllambiztonsĂĄgra, mint Trump megvĂĄlasztĂĄsa.

Pedig az sem akĂĄrmilyen kockĂĄzat. Erre a The American Interestben december 12-Ă©n megjelent alapos tĂ©nyfeltĂĄrĂł elemzĂ©s mutat rĂĄ – melyben viszont adatolva van minden egyes ĂĄllĂ­tĂĄs. Nem az a furcsa, hogy a CIA Ă©s testvĂ©rszervezetei megjelentettek egy elemzĂ©st arrĂłl, hogyan szivĂĄrog be Putyin az amerikai politikai Ă©letbe, sajĂĄt Ă©rdekei szerint manipulĂĄlva azt, hanem az, hogy a politikai elit – Ă­gy a RepublikĂĄnus PĂĄrt, a jogvĂ©dƑ ĂĄllami apparĂĄtus Ă©s maga a Kongresszus – miĂ©rt hagy figyelmen kĂ­vĂŒl egy ilyen elemzĂ©st.

A James S. Henry ĂĄltala jegyzett tanulmĂĄnynak mĂĄr a cĂ­me is sokatmondĂł: Donald Trump szemĂ©lyes orosz kapcsolatainak kĂŒlönös vilĂĄga. FeltĂĄrul benne az orosz „rendszervĂĄltĂĄs”, majd annak korai csƑdje, az orosz vĂĄllalkozĂłi Ă©s politikai Ă©let összekapcsolĂłdĂĄsa Ă©s gyors kriminalizĂĄlĂłdĂĄsa. A New York-i milliĂĄrdos ezer szĂĄllal kötƑdött e folyamat szereplƑihez, akik közĂŒl szĂĄmosan mĂĄr rĂ©gĂłta – Ă©s nem koholt vĂĄdak alapjĂĄn, hanem bizonyĂ­tott csalĂĄsĂ©rt, sikkasztĂĄsĂ©rt, rablĂĄsĂ©rt, prostik futtatĂĄsĂĄĂ©rt – börtönben ĂŒlnek, mĂĄsok viszont mĂ©g idƑben Putyin szolgĂĄlatĂĄba szegƑdtek, s Ă©lnek, mint hal a vĂ­zben. James S. Henry azt is emlĂ­ti: Trump orosz kapcsolati hĂĄlĂłja az FBI elƑtt soha nem volt titok, legalĂĄbbis az a rĂ©sze, mely AmerikĂĄban formĂĄlĂłdott. A CIA Ă©s az NSA ismeretei ennĂ©l alighanem sokkal mĂ©lyebbek lehetnek, Ă­gy Trump oroszorszĂĄgi Ăștjainak cĂ©lja, s a MoszkvĂĄban szĂŒletett ĂŒzletek.

Nem az a furcsa, hogy az orosz kiberbehatolĂĄs hogyan s miĂ©rt következhetett be; pĂ©ldĂĄnak itt van MagyarorszĂĄg, mely bĂĄr az EurĂłpai UniĂł leggyengĂ©bb lĂĄncszemĂ©nek szĂĄmĂ­t, jelentĂ©ktelen, sĂșlytalan ĂĄllam, az orosz titkosszolgĂĄlatok mĂ©gis tucatnyi weboldallal prĂłbĂĄljĂĄk befolyĂĄsolni a közhangulatot
 MiĂ©rt ne tennĂ©nek ennĂ©l sokkal többet a Kreml cĂ©ljainak elĂ©rĂ©se Ă©rdekĂ©ben a vilĂĄg vezetƑ hatalma ellen? Az viszont nagyon kĂŒlönös, hogy miĂ©rt nem tudott meg az amerikai közvĂ©lemĂ©ny idejekorĂĄn rĂ©szleteket arrĂłl, hogy mi köti Trumpot – nyilvĂĄnvalĂłan anyagi s mĂ©g nyilvĂĄnvalĂłbban zsarolhatĂłsĂĄgi szempontbĂłl – MoszkvĂĄhoz? Mert ez a lĂ©nyeg!

A vĂĄlaszt egyelƑre talĂĄlgatni sem Ă©rdemes. KĂŒlönösen, ha a biztonsĂĄgi szervek azĂ©rt nem fordĂ­tottak nagyobb figyelmet Trumpnak, mert maguk is irreĂĄlisnak gondoltĂĄk elnökvĂĄlasztĂĄsi sikerĂ©t. Ez viszont szakmai hiba, amiĂ©rt kĂ©sƑbb mĂ©g az egĂ©sz vilĂĄg sĂșlyosan megfizet.

Recent Posts
bottom of page