top of page

Orbån, a közellenség

„A nagy stratĂ©gia mögött – önmagĂĄt nem is rejtegetve – felsejlik Steve Bannon kampĂĄnyterve, arrĂłl nem is beszĂ©lve, hogy Putyinnak is megĂ©ri nĂ©mi aprĂłpĂ©nzt halmozni a vĂĄllalkozĂĄs mögĂ©.”

A – Soros György mellett – immĂĄron Jean-Claude Juncker ellen is folyĂł magyar propagandahĂĄborĂș egy logikus folyamat Ășjabb ĂĄllomĂĄsa. A kĂ©rdĂ©s csak az, vajon Nyugaton is felismertĂ©k-e mĂĄr annak tĂ©nyleges okait Ă©s következmĂ©nyeit. Hogy a szemĂŒnk elƑtt kibontakozĂł stratĂ©gia mĂ©lyĂ©re lĂĄthassunk, kicsit vissza kell mennĂŒnk az idƑben.

Pont egy fĂ©lĂ©vvel ezelƑtt indĂ­totta el – az Ășgynevezett Sargentini-jelentĂ©s elfogadĂĄsa nyomĂĄn – az EurĂłpai Parlament a 7-es cikkely szerinti eljĂĄrĂĄst a magyar kormĂĄny ellen. Ennek elƑzmĂ©nyekĂ©nt az EurĂłpai NĂ©ppĂĄrt (EPP) igyekezett mindent megmozgatni, hogy a szĂŒksĂ©ges többsĂ©g ne jöjjön össze a szavazĂĄskor, vagyis hogy OrbĂĄnnak Ășgy szƱkĂ­tsĂ©k a mozgĂĄsterĂ©t, hogy ezzel vĂ©gzetes lĂ©pĂ©sre, a NĂ©ppĂĄrt esetleges elhagyĂĄsĂĄra ne teremtsenek szĂĄmĂĄra ĂŒrĂŒgyet. Épp ezĂ©rt egy nappal a szavazĂĄs elƑtt az EPP zĂĄrt frakciĂłĂŒlĂ©st rendezett; annak vezetĂ©se – Manfred Weber meggyƑzƑ hĂĄttĂĄrmunkĂĄja következtĂ©ben – azt tervezte, hogy a legbarĂĄtsĂĄgosabb arcĂĄt mutatja majd OrbĂĄn felĂ©, Ăłvva Ƒt, hogy tovĂĄbb vigye a Fideszt EurĂłpĂĄban teljesen elszigetelƑ politikĂĄjĂĄt.

Ám OrbĂĄn ezt mĂĄskĂ©nt gondolta, s a zĂĄrt ĂŒlĂ©sen minƑsĂ­thetetlen mĂłdon esett neki Ă©pp a NĂ©ppĂĄrtnak, vĂĄdolvĂĄn azt, hogy „liberĂĄlis vĂĄdaknak dƑlt be” s „ezzel szĂ©tszakĂ­thatja a pĂĄrtcsalĂĄdot”. Erre egyĂ©bkĂ©nt Ă©pp törekszik. A hangvĂ©tel megtette a maga hatĂĄsĂĄt: a mĂĄsnapi szavazĂĄson a Sargentini-jelentĂ©st több, mint meggyƑzƑ fölĂ©nnyel fogadtĂĄk el.

Az esetnek egyetlen magyarĂĄzata volt: OrbĂĄn Ășgy akar tĂĄvozni a NĂ©ppĂĄrtbĂłl, hogy onnan kizĂĄrjĂĄk, Ă©s ne neki kelljen onnan kilĂ©pnie.

Weber mĂ©g felhĂĄborodĂĄsĂĄnak adott hangot közvetlenĂŒl a botrĂĄnyos frakciĂłĂŒlĂ©s utĂĄn, meg is szavazta a 7-es cikkelyben foglalt eljĂĄrĂĄs megindĂ­tĂĄsĂĄt, de azĂłta ismĂ©t rendkĂ­vĂŒl visszafogott, s inkĂĄbb kerĂŒli, hogy bĂ­rĂĄlnia kelljen OrbĂĄnt vagy a magyar kormĂĄnyt. Minden jel arra mutat, hogy Weberre rĂĄĂ©g a Fidesz-diktĂĄlta dramolett (drĂĄmai operett), s a vĂ©gĂ©n bukott politikus lesz belƑle. Mondjuk, kevesen fognak könnyeket ontani miatta.

A legĂșjabb kormĂĄny-plakĂĄt: egyszerre EurĂłpa-ellenes Ă©s antiszemita.

Azt mĂĄr leĂ­rtam többször – egyebek között itt –, hogy az EPP taktikĂĄja mindazonĂĄltal racionĂĄlis: ha kizĂĄrjĂĄk soraikbĂłl a Fideszt, OrbĂĄn az eurĂłpai vĂĄlasztĂĄs egĂ©sz kampĂĄnyĂĄt nem a baloldal, hanem a konzervatĂ­v EurĂłpai NĂ©ppĂĄrt ellen viszi majd, abban a remĂ©nyben, hogy onnan minĂ©l több jövendƑ brĂŒsszeli kĂ©pviselƑt tudjon ĂĄtcsĂĄbĂ­tani szĂ©lsƑjobbos tĂĄborĂĄba. Egyes kalkulĂĄciĂłk szerint, ha az EPP ĂĄprilis közepĂ©ig-vĂ©gĂ©ig el tudja hĂșzni a Fidesz eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄt, akkor a fennmaradĂł hĂĄrom-nĂ©gy hĂ©t OrbĂĄnnak nem lesz elĂ©g, hogy EPP-ellenes ĂĄtfogĂł kampĂĄnyt indĂ­tson.

Persze a legkĂ©nyelmesebb megoldĂĄs az lenne, ha a vĂĄlasztĂĄsok utĂĄn vennĂ©nek bĂșcsĂșt a FidesztƑl, bĂĄr ennek a verziĂłnak is megvan a maga kockĂĄzata: mi lesz, ha a Fidesz tovĂĄbb növeli eurĂłpai mandĂĄtumainak szĂĄmĂĄt? Egyes becslĂ©sek szerint van esĂ©lye a mai 12 mandĂĄtum helyet akĂĄr 15-öt is szerezni, kĂŒlönösen, ha ismĂ©t elcsaljĂĄk a vĂĄlasztĂĄst, nĂ©mi hatĂĄron tĂșli segĂ©dlettel. Vagy a szavazĂłcĂ©dulĂĄk manipulĂĄlĂĄsĂĄval, hisz az ellenzĂ©k csak nehezen fog tudni minden szavazĂłkörbe szĂĄmlĂĄlĂłbiztost kĂŒldeni, Ă­gy könnyen megismĂ©tlƑdhet a tavalyi ĂĄprilisi eset.

Viszont ha OrbĂĄn fel kĂ­vĂĄnja borĂ­tani a vele kapcsolatos EPP-kalkulĂĄciĂłkat – amit nyilvĂĄnvalĂłan nagyon kĂ­vĂĄn –, akkor mĂĄr most lĂ©pnie kell. Azzal, hogy rĂĄtĂĄmadt Junckerre, formĂĄlisan ugyan mĂ©g nem az EPP ellen visel kampĂĄnyhĂĄborĂșt, de lĂ©nyegĂ©t tekintve mĂ©giscsak egy ilyen hĂĄborĂșt folytat. Ha az EPP vezetĂ©se ez utĂłbbit vetnĂ© OrbĂĄn szemĂ©re – ez mĂĄr megtörtĂ©nt –, Ƒ majd kijelenti: nem az EPP-t tĂĄmadja, hanem egy olyan vezetƑjĂ©t, aki mĂ©ltatlan a tisztsĂ©g betöltĂ©sĂ©re. Hogy ezt EurĂłpĂĄban senki sem fogja elhinni, az mellĂ©kes; a fontos az, hogy a Fidesz kemĂ©ny magja s a hatĂĄron tĂșliak ezt elhiggyĂ©k.

MindazonĂĄltal nem teljesen igaz, hogy EurĂłpĂĄban ennek a lĂ©pĂ©snek ne lenne OrbĂĄn szĂĄmĂĄra elƑnyös következmĂ©nye. Itthoni tĂĄborĂĄn tĂșl jĂłl jön a Juncker elleni tĂĄmadĂĄs a kelet-eurĂłpai kormĂĄnyok többsĂ©gĂ©nek Ă©s a nyugati neonĂĄciknak. Ennyiben OrbĂĄn okkal feltĂ©telezheti, hogy olyasmit lĂ©pett meg Junckerrel Ă©s az EPP-vel szemben, ami se Le Pennek, se Salvininak, de mĂ©g a leggĂĄtlĂĄstalanabb kelet-eurĂłpai vezetƑknek sem jutott eddig eszĂ©be. Vagy, ha mĂ©gis, Ășgy a kockĂĄzat ĂĄrĂĄt nem voltak hajlandĂłak megfizetni.

MĂĄsrĂ©szt OrbĂĄn komolyan remĂ©li, hogy agresszĂ­v fellĂ©pĂ©se – ami egy sorozat mindössze elsƑ eleme – vĂ©gĂŒl is meghozza szĂĄmĂĄra a szabadulĂĄsĂĄt az EPP-bƑl. Akkor indul csak meg igazĂĄn a gƑzhenger a nyugati keresztĂ©nydemokratĂĄk-konzervatĂ­vok ellen, s akkor gyorsul fel az a – magyar diplomĂĄcia segĂ­tsĂ©gĂ©vel is csĂșcsra jĂĄratott – folyamat, melynek eredmĂ©nyekĂ©nt az eurĂłpai szĂ©lsƑjobb, egyeztetett stratĂ©giĂĄval, megprĂłbĂĄlja majd elfoglalni a teljes jobboldalt, de legalĂĄbbis annyit abbĂłl, amennyit csak lehet.

A nagy stratĂ©gia mögött – önmagĂĄt nem is rejtegetve – felsejlik Steve Bannon kampĂĄnyterve, arrĂłl nem is beszĂ©lve, hogy Putyinnak is megĂ©ri nĂ©mi aprĂłpĂ©nzt halmozni a vĂĄllalkozĂĄs mögĂ©.

MindebbƑl lĂĄtszĂłlag az következik, hogy az EurĂłpai NĂ©ppĂĄrt – Ă©pp a halogatĂł taktika Ă©s a körĂŒlmĂ©nyes egyezkedĂ©sek miatt – most mĂĄr csak rossz Ă©s mĂ©g rosszabb opciĂłk között vĂĄlaszthat. De ez nincs Ă­gy. Ha felveszi a kesztyƱt, s OrbĂĄnban jelöli meg az EurĂłpai UniĂłra törƑ moszkvai szĂĄndĂ©kok ĂŒgynökĂ©t, ha Ƒt nevezi meg közellensĂ©gnek – Weber mĂ©g mindig Ăłdzkodik ettƑl, de Ă©rthetƑ mĂłdon Juncker mĂĄr hajlik rĂĄ –, akkor az EPP kiragadhatja a kezdemĂ©nyezĂ©st OrbĂĄn kezĂ©bƑl.

Recent Posts
bottom of page